Úticél
Érkezés
Távozás
Hotel QuirinaleHilton Vienna Plaza - Bécs, Ausztria 164 Euro-tól
Hotel AdrianoHilton Vienna Plaza - Bécs, Ausztria 147 Euro-tól

Róma: hasznos utazási információk

Eljutás Rómába

Repülőn kívül, igen olcsón, autóbusszal is el lehet jutni Rómába, a StudentAgency járataival.

 

Közlekedés Rómában

Róma történelmi városközpontja nem túl nagy: a Colosseumtól a Spanyol lépcsőig mindössze 2,5 km-t foglal magában, ezért a legtöbb nevezetesség gyalog is elérhető. Azonban ha buszozni szeretnénk, vagy távolabbi helyekre eljutni, hasznosak lehetnek az alábbi információk.

Róma kiterjedt tömegközlekedési hálózattal rendelkezik, minden lehetséges közlekedési eszköz megtalálható itt: buszok (241 vonal, 2310 km-nyi hálózattal), metró, villamosok (6 villamosvonal), trolibuszok. Róma egyes látnivalóinál feltüntettük az oda való eljutást. Éjjel 12:30, és 05:30 között éjszakai buszjáratok közlekednek.

A városnak csupán két metróvonala van, az A, és B vonal, főleg annak köszönhetően, hogy amint elkezdenek ásni, szinte mindig belebotlanak egy ókori római emlékbe, és ugyanez igaz az építkezéseknél is. Az A és B metróvonal a Termininél keresztezi egymást.

Megemlítendő még a 110-es busz, 09:00-től 20:00-ig, félóránként közlekedik a Termini állomástól, és a 18 Eurós jegyárért érinti Róma fő nevezetességeit. A buszról bármelyik megállónál le lehet szállni, és ott szétnézni az adott látványosságnál, majd ugyanazzal a jeggyel egy következő buszra felszállni.

 

Tömegközlekedési jegyek és bérletek

A tömegközlekedési jegyek (BIT) egységesen 1 Euróba kerülnek. Egynapos (BIG, 4 Euró), háromnapos (BTI, 11 Euró), és hét napos (CIS, 16 Euró) jegyek vásárlására is lehetőség van.

Roma Pass vásárlása esetén a tömegközlekedés ingyenes (kivéve a 110-es busz, ill. a repülőtéri transzferjáratok: a Leonardo Express, és az Fr1).

 

Fiumicino

Rómának két repülőtere van. Egyik a Fiumicino (Leonardo da Vinci), amely Róma fő repülőterének számít. Ide érkeznek a MALÉV, és a Sky Europe (a Sky Europe Budapestről már nem indít Rómába járatokat), ill. jelenleg a Wizz Air járatai. A Fiumicino repülőtérről Róma belvárosába, a Termini állomásra 05:52 és 22:52 között, fél óránként gyorsvasút (Leonardo Express) közlekedik. A jegy ára 2009-es árakon 11 Euró, és az út fél órát vesz igénybe.

Olcsóbban (5,5 Euróért) lehet a repülőtérről a városba jutni a Metropolitan Train Fr1-es vonalán (FM1-nek is hívják, a kettő ugyanaz): a repülőtérről negyed óránként indul vonat, amely megáll többek között a Trastevere, Ostiense, Tuscolana, és Tiburtina állomásokon is, az utóbbi 3 állomáson metróra lehet átszállni, és úgy lehet eljutni pl. a Terminire. Az fr1 hivatalos menetrendje sajnos jelenleg egy hiba miatt nem elérhető a trenitalia oldalán. Nem hivatalos oldalról származó, 2008-as információk szerint a repülőtérről a városba az utolsó fr1 kb. 23:27-kor indul (egyes információk szerint 23:27-kor, míg más információk szerint 23:43-kor), és előtte, este 10 után fél óránként közlekedik.

Éjszaka és hajnalban a repülőtérre kijutni, és a repülőtérről a városba bejutni COTRAL autóbusszal lehet. Ez Roma Tiburtina állomásról indul a repülőtérre, az indulási időpontok: 00:30, 01:15, 02:30, és 03:45. A repülőtérről a Tiburtinához: 01:15, 02:15, 03:30, és 05:00.

 

Ciampino

Ciampino egy kisebb légikikötő, főleg fapados járatok, és a kisebb légitársaságok repülőgépei használják, köztük a Wizz Air Budapestről induló járatai (jelenleg a Fiumicinora érkeznek a Wizz Air járatai is). Innen Róma városközpontjába a következő módon lehet eljutni. Előszőr az 1,20 Eurós viteldíjjal közlekedő COTRAL buszra kell felszállni, amelyről át lehet szállni az A metróra, a metró Anagnina állomásán. A COTRAL busz harminc percenként közlekedik, az utolsó 22:40-kor indul.

A másik lehetőség a Terravision transzferjárata, amely átszállás nélkül közvetlenül Rómába, a Terminihez viszi az utasokat: a jegyár egy útra: 4 Euró, oda-vissza 8 Euró. Az utolsó két járat 23:40-kor, és 00:15-kor indul a repülőtérről. További transzferbuszok a Schiaffini (4,50 Euró a Terminiig), vagy a SIT (6 Euró a Terminiig) járata.

 

Roma Pass

A 2010-es árakon 25 Euróba kerülő, az első múzeum látogatásától számított 3 napig érvényes Roma Pass megvásárlásával a teljes római tömegközlekedési hálózat ingyen vehető igénybe a hozzá adott Roma Pass Transport-tal. Továbbá az első két választott múzeumba vagy régészeti helyszínre ingyenes belépést biztosít (összesen közel 40 római múzeumnál vehető igénybe, a múzeumok listája a Roma Passhoz adott füzetecskében elolvasható), a harmadik meglátogatott múzeumtól kezdve pedig kedvezményes belépő váltható. Érdemes számolgatni, hogy a Roma Pass megvétele megéri-e 1-2-3, stb. napos tartózkodásra, de a legtöbb turistának mindenképp visszahozza az árát. Fontos információ, hogy a vatikáni múzeumokra nem érvényes.

A Roma Pass megvásárolható a múzeumokban, amelyek csatlakoztak a Roma Pass hálózatához, valamint turistainformációs pontoknál, a Terminin, és a repülőtereken is. Onnantól kezdve érvényes, ahogy az első múzeumba beléptünk, a tömegközlekedési bérlet pedig attól az időponttól, amikor az első járatra felszálltunk. Fontos, hogy mind a Roma Pass, mind a Roma Transport Pass ki legyen töltve, a névvel, és az érvényesség kezdeti idejével, innentől kezdve a 3. nap, éjfélig érvényes. A Roma Pass Transport nem érvényes a Leonardo Expressre, és egyéb repülőtéri transzferjáratokra, érvényes ugyanakkor a Roma-Lido-ra, a tengerpartra közlekedő kisvasútra. A 110-es, városnéző buszra 15% kedvezmény kapható vele.

 

Róma időjárása

Rómában nyáron nagy forróság, és szinte teljes szárazság tapasztalható. Júliusban, és augusztusban forró, nem egyszer 35 fok körüli, és igen párás levegő van, és júliusban sok éves átlag szerint a csapadékos napok száma mindössze kettő. A telek ugyanakkor sokkal csapadékosabbak, de a csapadéknak itt esőt kell érteni, ritkán megy fagypont alá a hőmérséklet. A városba így a leginkább ősszel, és tavasszal érdemes ellátogatni, amikor is igen kellemes hőmérsékletben lehet részünk - míg viszonylag késő ősszel sem kell kabátot venni. Júliusban, és augusztusban viszonylag kihalt Róma, mert ekkor a helyiek elmenekülnek a nagy hőség elől.

Hívjon minket!
+36 1 801 2100Bécsi szállodák
© 2024. | Minden jog fenntartva

Főoldal | Adatvédelem | Külföldi szállodák | Kapcsolatfelvétel