Úticél
Érkezés
Távozás
Hotel QuirinaleHilton Vienna Plaza - Bécs, Ausztria 164 Euro-tól
Hotel AdrianoHilton Vienna Plaza - Bécs, Ausztria 147 Euro-tól

Aktuális programok Rómában

Kitágul a Colosseum:
Nyilvános lett az emberi vérszomjnak ez a pokla

Új látnivalók várják a római Amphiteatrum Flaviumba, közismertebb nevén a Colosseumba látogatókat. 40 év után újra megtekinthető a Vespasianus és Titus császárok korában (Kr.u 70-79) épült aréna nézőterének restaurált harmadik szintje, valamint az aréna alatti pince, amely mindig zárt rész volt. Ezzel az eddigi 40 % helyett most már a műemlék 70 % nyitott a közönség előtt.

A harmadik szint 33 méter magasan a világ egyik legszebb panorámáját nyújtja. Egyrészt rátekintést ad a188x156 méteres ovális arénára, másrészt teraszáról Rómára: az EUR-tól a Gianicolóig az összes híres műemlékre, köztük a Palatinusra, a Forum Romanumra ‚a Meta Sudans-ra, a kútra, ahol a gladiátorok lemosták a vért fegyvereikről. Nem véletlen, hogy a június 2-i nemzeti ünnepen, a Köztársaság Ünnepén, ide tűzik ki az olasz trikolort.

A harmadik emelethez a Colosseum bejáratától induló lépcső vezet. A második emeletnél egy 150-200 méteres fedett körfolyosón át vezet az út. Ide tervezik a műemlék múzeumát, amelyben az amfiteátrum életéhez tartozó legkülönfélébb tárgyakat helyezik majd el. Láthatóak lesznek azoknak az ételeknek a maradványai, amelyeket a viadalok élvezése közben ettek a nézők, az általuk fogyasztott gyümölcsök magjai, a pince emelőszerkezeteihez tartozó súlyos ólomnehezékek, varróeszközök, a sminkelés kellékei.

A pince és amit felidéz, kétségtelenül a látogatás legérdekesebb része. A látogatók olyannak látják, amilyen az V. század végén volt, mert akkor temették be és megmaradt abban az állapotban. A látogatók rendelkezésére lépcső és lift is áll. Hét métert kell alászállni, hogy az ember az ókornak egy valóságos poklába jusson. Emberek százai dolgoztak lámpások fényénél / több ezret megtaláltak. belőlük/, trópusi erdőhöz hasonló nedvességben a vadállatok és az őrök ordítása közepette, állandóan szemerkélő homokesőben, amely a fölöttük lévő aréna padlózatának réseiből szivárgott alá. Ezek az emberek kezelték azokat a szerkezeteket, amelyekkel a vadállatokat húzták fel az arénába. Traianus császár idejében (Kr.u. 98 – 117) hatvan ilyen szerkezet működött. Meg voltak számozva és az őrök kiáltották le, hogy melyiket kell felhúzni .

Egy néhány méter hosszú folyosón látható, hogy milyen szilárd alapokra építették az amfiteátrumot. Öt tartóoszlop sorakozik egymás mellett.
Négy-öt egy köbméteres mészkőtufa blokk alkotja őket. Mintha az örökkévalóságnak készültek volna. A vízzel való ellátást egy forrás biztosította, amely a 300 méterre lévő San Clemente bazilika forrásából eredt. Ez a víz ma is folyik a pincében és érdekessége, hogy a kivezető csőből elindulva jobbra folyik, baloldalon elposványosodik. Ennek az a magyarázata, hogy a földmozgások miatt a Colosseum egy kissé a baloldalára dőlt.

Mivel az arénában a halál mindennapos dolog volt, gondoskodni kellett a holttestek gyors eltávolításáról. Ezt szolgálta a Porta Libitinaria, amely egy alacsony, sötét folyosó volt és összekötötte az arénát a pincével. Neve onnan ered,hogy libitinarinak nevezték a hullaszállítókat, akik viszont nevüket Libitinától, a temetés istennőjétől kapták.

Az állatokkal folytatott viadalokat 404-ben szüntették meg és ezzel elkezdődött az építmény hanyatlása.

A harmadik szint és a pince csak vezetővel, 25 fős csoportokban engedélyezett. A kb. másfél órás programhoz a belépő jegy 12 euró, amihez hozzájön a vezető 8 eurós díja.

Hívjon minket!
+36 1 801 2100Bécsi szállodák
© 2024. | Minden jog fenntartva

Főoldal | Adatvédelem | Külföldi szállodák | Kapcsolatfelvétel